Skip to main content

Per 1 juli passen enkele banken hun voorwaarden aan zodat ze negatieve spaarrente kunnen voeren. Dit houdt in dat je als consument geen rente ontvangt, maar moet betalen over het bedrag op je spaarrekening. Op dit moment rekenen banken die negatieve rente alleen aan vermogende klanten. Door de wijziging in de bankvoorwaarden, kan die negatieve rente in de toekomst ook voor bedragen onder de 100.000 EUR berekend worden.

Risico’s voor de consument

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de helft van de ondervraagden hierdoor minder vertrouwen hebben in hun bank en zelfs 80% van de consumenten haalt het geld van de bank wanneer hun spaarrente negatief wordt. Dit zorgt voor aanzienlijke risico’s voor consumenten en banken. In de maatschappij vervullen banken een essentiële rol voor consumenten, terwijl banken in belangrijke mate door spaargeld van consumenten worden gefund.

Samenwerking tussen Boels Zanders en de Consumentenbond

De Consumentenbond verwacht niet dat de banken hun wijziging terugdraaien op dit punt. Begin dit jaar verzocht de Consumentenbond daarom Boels Zanders om advies omtrent deze wijziging. Uit dit advies blijkt dat het eenzijdig aanpassen niet in overeenstemming is met de Europese rechtsbeginselen en leidt tot verstoring van het evenwicht tussen consument en bank. Kortom, de politiek moet dringend in actie komen.

Inmiddels vormt het advies van Boels Zanders Advocaten een grondslag om van de minister de garantie te verlangen dat spaarrente tot een bedrag van EUR 100.000,- in hoofdsom, niet negatief mag zijn.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neemt u dan contact op met Remco Rosbeek of één van de andere advocaten van Team Financiering & Zekerheden.

Juni 2020