Skip to main content

De Europese Unie (EU) onderzoekt het gebruik van verschillende kleurstoffen – beter bekend als E-nummers – in levensmiddelen. Bepaalde kleurstoffen die worden gebruikt in levensmiddelen zijn potentieel schadelijk voor de gezondheid. Dit blijkt uit een rapport van de European Food Safety Authority (EFSA) dat op 6 mei 2021 is gepubliceerd. Inmiddels hebben de Europese lidstaten ingestemd met voorstel van de Europese Commissie van 8 oktober 2021 om het gebruik van ‘E171’ in levensmiddelen te verbieden.

Additieven in levensmiddelen

 Fabrikanten van levensmiddelen voegen soms additieven toe aan hun levensmiddelen. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het product langer houdbaar is of zijn kleur behoudt. De additieven worden aangeduid als E-nummer. Het gebruiken van deze E-nummers is aan strenge controles onderworpen en moet zijn toegelaten door de EFSA. De EFSA controleert of het gebruik van deze additieven niet leidt tot een gevaar voor de volksgezondheid. Regels over het gebruik en de toelating van additieven zijn opgenomen in Verordening (EG) nr. 1333/2008 inzake levensmiddelen. In Nederland houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toezicht op het gebruik van additieven. Over het gebruik van additieven en toezicht daarop verscheen eerder aan artikel op onze website.

Verbod vanwege gezondheidsschade

Onlangs zijn de lidstaten van de EU akkoord gegaan met een voorstel van de Europese Commissie om ‘E171’ (Titaandioxide) te verbieden. Dit is een kleurstof die veel gebruikt wordt in producten als kauwgum, chocolade, snoep, pizza en verschillende producten uit de bakkerij. De kleurstof wordt in de ban gedaan omdat volgens de EFSA niet met voldoende zekerheid is uit te sluiten dat het additief leverschade of darmkanker kan veroorzaken. Dit blijkt uit het rapport van de EFSA dat op 6 mei 2021 is gepubliceerd. Het verbod op het gebruik van ‘E171’ zal ingaan in het begin van 2022. De exacte datum is nog onbekend.

Tattoo-inkt

Titaandioxide is overigens niet de enige kleurstof dat in het beklaagdenbankje van de Europese Commissie terecht is gekomen; onlangs is uit onderzoek van de European Chemicals Agency (ECHA) eveneens gebleken dat bepaalde kleurstoffen in tattoo-inkt tot gezondheidsrisico’s kunnen leiden. Bepaalde kleurpigmenten in de tattoo-inkt zijn als gevolg hiervan vanaf januari 2022 verboden op basis van de Europese cosmeticaverordening (Verordening (EU) nr. 1223/2009).

Volksgezondheid

De discussie over mogelijk schadelijke (kleur)stoffen voor de volksgezondheid speelt dus al langer. De kans bestaat dat Europese Commissie opnieuw zal besluiten dat bepaalde ingrediënten of E-nummers niet langer in producten verwerkt mogen worden. Dit in het kader van de volksgezondheid. De impact van deze beslissingen kan potentieel groot zijn als uw bedrijf handelt in producten die deze middelen bevatten of deze middelen worden verwerkt in de levensmiddelen die uw bedrijf produceert. Het is dan ook van belang op de hoogte te zijn en te blijven van de (juridische) kaders waarbinnen het is toegestaan additieven te gebruiken. 

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het gebruik van additieven in levensmiddelen? Of wilt u meer informatie over de toezichthoudende rol van de NVWA? Dan kunt u contact opnemen met Merel Lentjes of één van onze advocaten van Team Food & Agri.

 

 

 

Oktober 2021