Skip to main content

Maastricht Airport, 11 april 2019 – Vandaag werd bekend dat Facebook de internetactiviteiten van haar gebruikers blijft volgen, ook nadat ze hun account hebben gedeactiveerd. Deactiveren is de eerste stap naar definitieve verwijdering van een account. Facebook zelf zegt hierover in haar gegevensbeleid dat zij de privacy bij deactivering van een account ‘zal beheren’ maar hoe zij dit doet blijkt niet uit de tekst. In werkelijkheid bedoelt Facebook daarmee, dat zij het surfgedrag van de gebruiker blijft volgen om hem gepersonaliseerde advertenties te kunnen laten zien voor het geval hij mocht besluiten zijn account weer te reactiveren. Het begrip ‘deactiveren’ is daarmee feitelijk misleidend: weliswaar beëindigt de gebruiker zijn zichtbare activiteiten, maar Facebook gaat met haar eigen onzichtbare activiteiten vrolijk verder. De enige manier om hier een einde aan te maken, is definitieve verwijdering van de account (#deletefacebook).

Deze versluierde praktijk van Facebook is de zoveelste reden om Facebook te mijden wanneer uw privacy u lief is. Weliswaar vermeldt Facebook zelf prominent op haar company site dat zij “takes data protection and people’s privacy very seriously” en  “committed” is “to continuing to comply with data protection laws“, maar het zou plezierig zijn als zij daar eindelijk eens een serieus begin mee zou maken. Gelukkig helpen diverse nationale privacywaakhonden daar een handje bij: alleen al de Ierse privacyautoriteit maakte vorige maand in haar jaarverslag bekend dat zij een 10-tal actieve onderzoeken naar gegevensverwerkingspraktijken van Facebook heeft lopen.

Eén daarvan heeft als specifiek onderwerp de manier waarop Facebook met persoonsgegevens omgaat bij haar ’targeted advertising’ en ‘behavioural analysis’. Bezien vanuit het perspectief van de Algemene Verordening Gegevensbescherming valt daar veel over te zeggen. Facebook informeert de gebruikers niet duidelijk genoeg over welke persoonsgegevens zij op welk moment verzamelt, laat staan met welke middelen. Ook blijven de verwerkingsdoeleinden schimmig. Net zo duister is voor de gebruiker met welke partijen Facebook de verzamelde gegevens vervolgens deelt. Die worden alleen maar in algemene termen aangeduid. Kortom, het in de AVG centraal staande transparantiebeginsel als voorwaarde voor rechtmatige verwerking van persoonsgegevens zou door Facebook nog wel iets serieuzer genomen mogen worden. En zo niet, dan zal het klachten, onderzoeken en sancties blijven regenen.

Meer informatie?

Neem dan contact op met ons team Privacy. Zij zijn u graag van dienst.

 

April 2019