Skip to main content

Inmiddels zit mijn student-stage er alweer op. Ik had niet verwacht dat die acht weken zo snel voorbij zouden vliegen, zeker niet met inachtneming van de tropische hitte die Nederland enkele weken heeft geteisterd. Gelukkig functioneerde de airco meer dan naar behoren en verveelde ik me geen moment op kantoor.

De eerste dag kan ik me dan ook nog goed herinneren. Maandagochtend werd ik rondgeleid op alle afdelingen en al vrij snel maakte ik kennis met alle advocaten en ander personeel. De lichte nervositeit verdween vrijwel meteen en de relaxte sfeer op kantoor beviel me uitermate. Iedereen benaderde me op een open en vriendelijke manier en het stellen van vragen en tonen van interesse werd altijd gewaardeerd.

Na wat leuke gesprekken hier en daar kon ik gelijk aan de slag en kreeg ik opdrachten die zeer gevarieerd waren. De student-stage die ik liep was namelijk niet gericht op een specifieke sectie. Op die manier maakte ik kennis met uiteenlopende rechtsgebieden waar ik voorheen nog nooit mee in aanraking was gekomen en kon ik zelf grotendeels kiezen voor welke advocaten ik opdrachten uitvoerde. Daarnaast bleken bepaalde rechtsgebieden in de praktijk veel leuker en levendiger te zijn dan de gerelateerde vakken die aan de universiteit gedoceerd worden.

Naast dit inhoudelijke werk, wat veelal bestond uit het schrijven van memo’s, werken aan processtukken of het doen van jurisprudentieonderzoek, was er ook ruimte voor het bijwonen van gesprekken met cliënten en het volgen van zittingen. Zo ben ik bij verschillende rechtbanken geweest met als hoogtepunt de Raad van State. Tijdens deze uitstapjes was het enorm leerzaam om te zien hoe advocaten in de praktijk omgaan met cliënten en zich gedragen in de rechtszaal.

Tot slot was er ook genoeg ruimte voor sociale activiteiten, waardoor ik iedereen op een wat andere manier leerde kennen. Wekelijks werd er ergens in de stad geluncht en er was natuurlijk een vrijdagmiddagborrel. Ook heb ik een activiteit met aansluitende borrel van de Jonge Balie mogen bijwonen, waardoor ik een nog betere indruk kreeg van het leven van een beginnende advocaat. Al met al kijk ik terug op een leuke en leerzame periode waar ik in een kort tijdsbestek veel heb mogen leren. Ik kan in ieder geval elke rechtenstudent met ambities om de advocatuur in te gaan aanraden om bij Boels Zanders stage te lopen!

Robin Goense

Meer informatie:
Voor meer informatie over een student-stage lopen bij Boels Zanders kun je terecht op onze pagina voor studenten.