Skip to main content

Al eerder op onze website verscheen een artikel over de juridische complicaties bij het op de markt brengen van nieuwe voedingsmiddelen, zogenaamde ‘Novel Foods’. Ook hebben wij u geïnformeerd over het Handboek Nieuwe Voedingsmiddelen dat de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) hanteert bij de beoordeling van nieuwe voedingsmiddelen. Inmiddels heeft de Europese Commissie veldsprinkhanen als ‘Novel Food’ toegestaan voor menselijke consumptie.

Waarom is goedkeuring vereist?

Het is binnen de Europese Unie (EU) niet zomaar toegestaan om nieuwe voedingsmiddelen op de markt te brengen. Als nieuw voedingsmiddel kwalificeren levensmiddelen, ingrediënten of levensmiddelen met een nieuw ingrediënt die vóór 15 mei 1997 niet in significante mate voor menselijke voeding in de handel waren. Op basis van de Verordening (EU) 2015/2283 betreffende nieuwe voedingsmiddelen (Novel Food Verordening) dient een nieuw voedingsmiddel formeel op de markt te worden toegelaten.

Een producent van een voedingsmiddelen dient een aanvraag in bij de Europese Commissie. Vervolgens wordt de European Food Safety Authority (EFSA) geraadpleegd om de door de aanvrager aangeleverde gegevens over de veiligheid van het nieuwe voedingsmiddel te beoordelen. Uiteindelijk nemen de Europese Commissie en de lidstaten een besluit over de toelating. Bij goedkeuring wordt het nieuwe voedingsmiddel opgenomen in de Unielijst en mag het in de Europese Unie verkocht worden.

Goedkeuring Europese Commissie eten van sprinkhanen

Op 12 november 2021 heeft de Europese Commissie besloten dat inwoners van Europese Unie binnenkort ook sprinkhanen op tafel kunnen zetten. De veldsprinkhaan is het tweede insect dat is goedgekeurd voor menselijke consumptie. In Juli 2021 werden gedroogde meelwormen al goedgekeurd door de Europese Commissie. Sprinkhanen zullen in de toekomst in verschillende vormen verkocht worden, zowel bevroren als gedroogd, maar ook vermalen in poedervorm. Het insect kan als tussendoortje worden gegeten, maar ook als ingrediënt voor andere etenswaren dienen. Etenswaren die deze nieuwe voedingsstof bevatten moeten wel gelabeld worden om potentiële allergische reacties te voorkomen.

Welk voordeel heeft het eten van sprinkhanen?

Uit verschillende studies van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties is gebleken dat insecten erg voedzaam en gezond zijn. Ze bevatten veel vetten, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. De Farm to Fork Strategy is deel van de Green Deal van de EU. Deze Green Deal is het overkoepelende plan van de Europese Commissie om de Europese economie te verduurzamen. Volgens de Farm to Fork Strategy zorgt de consumptie van insecten voor een alternatieve eiwitbron die een verschuiving naar een duurzamer voedselsysteem kan versnellen.

 

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u hierover meer informatie? Neem dan contact op met Merel Lentjes of een van de advocaten van team Food & Agri. Zij zijn u graag van dienst.

 

 

 

November 2021