Skip to main content

Inmiddels is het acht weken geleden dat ik afreisde naar Venlo om te starten met mijn student-stage bij Boels Zanders Advocaten. Mijn studentenfiets stond klaar op het station in Tegelen om mijn reis naar het kantoor te voltooien. Of ik om 9 uur aanwezig wilde zijn. Na het eerste gesprek, waarbij de verwachtingen over en weer werden uitgesproken, kreeg ik een rondleiding door het kantoor. Ik werd gelijk aan alle aanwezige medewerkers voorgesteld. Iedereen nam even de tijd voor me, of het nou een advocaat-stagiair was of een partner, dat maakte geen verschil. Mij werd op het hart gedrukt altijd binnen te blijven lopen met vragen. En wilde ik ergens mee naartoe? Dan moest ik zelf initiatief tonen. Challenge accepted. Zo’n vijftig namen en heel wat smalltalk later, ontmoette ik de andere student-stagiaires. Ik nam bij hen plaats en kon aan de slag!

Aan de slag. Waarmee?
Als student-stagiaire voer je ondersteunende werkzaamheden uit. Je schrijft memo’s waarin je een juridisch probleem in kaart brengt en deze mogelijkerwijs oplost. Daarnaast krijg je eventuele andere opdrachten, zoals het opstellen van een dagvaarding, het schrijven van een pleitnota of een conceptadvies voor een cliënt. Ik zocht onder andere uit of een werkgever voldoende ‘munitie’ had om een werknemer te ontslaan op grond van disfunctioneren en ik deed onderzoek naar de omstandigheden waaronder iemand als feitelijk bestuurder kan worden aangemerkt. Allerlei vraagstukken komen voorbij, en het leuke is: je kunt zelf aangeven op welk rechtsgebied jouw interesse ligt.

Uiteraard schrijf je niet enkel memo’s achter een computer. Er gebeurt namelijk veel meer! Zo ben ik aanwezig geweest bij cliëntgesprekken, zittingen, faillissementsbezoeken en presentaties voor bedrijven. Gedurende de stage komen alle verschillende aspecten van de advocatuur aan de orde. De gebeurtenis die me het meest bijgebleven is? Een rondleiding door een grote fabriekshal van een ijzergieterij, waarna een van de curatoren van Boels Zanders een lezing gaf over een opmerkelijk faillissement. Zo kom je nog eens ergens!

Mijn ervaring
Al met al is een student-stage erg leerzaam. De rechtenstudie voorziet je van een kapstok waar je alle juridische kennis aan op kunt hangen, maar pas in de praktijk zullen alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Voordat ik aan mijn stage begon, had ik voor mezelf nog niet duidelijk welke richting ik op wilde tijdens mijn master. Nu, acht weken later, heb ik dat wel. Mission accomplished! Gelukkig is een student-stage niet alleen erg leerzaam, maar zeker zo gezellig. Op kantoor wordt genoeg gelachen, er wordt ’s middags een uur geluncht en iedere week wordt afgesloten met een VrijMiBo.

Tijdens dit schrijven staat mijn afscheidsborrel bijna voor me klaar. Opgelucht kan ik zo meteen verkondigen: ‘Ja, de advocatuur past bij mij’.

Eline Bok

Meer informatie:
Voor meer informatie over een student-stage lopen bij Boels Zanders kun je terecht op onze pagina voor studenten.