Skip to main content

Als klein meisje al wist ik dat ik rechten wilde studeren. Zo gedroomd, zo gedaan. Met de jaren mijn droomfunctie wel gewijzigd van Staatsanwältin naar Officier van Justitie en van Officier van Justitie naar rechter. Tijdens een stage op een klein advocatenkantoor merkte ik dat mijn hart toch echt bij de advocatuur lag. Maar welk rechtsgebied – arbeidsrecht of ondernemingsrecht? –, een groot of een klein kantoor, algemene praktijk of gespecialiseerd? Ik werd als studente met zoveel keuzes geconfronteerd, dat ik het tijd vond voor nog een stage.

Stage bij Boels Zanders
Deze keer koos ik voor een groot advocatenkantoor met specialisaties op de meest uiteenlopende rechtsgebieden. Van eind januari tot en met begin april 2018 heb ik stage gelopen bij Boels Zanders Advocaten te Venlo. Gezien mijn Duitse achtergrond heb ik deels stage gelopen op de German Desk en deels een algemene stage gehad. Ook met mijn interessegebieden werd rekening gehouden: ik kreeg twee stagebegeleiders die ieder op een van de rechtsgebieden die ik had aangegeven waren gespecialiseerd.

Geef je stage zelf vorm
Je zult het al vaker op de pagina ‘Voor studenten’ hebben gelezen, maar ik wil het nogmaals benadrukken: de stage bij Boels Zanders Advocaten kun je volledig zelf vormgeven. Ook al had ik een voorkeur voor rechtsgebieden kenbaar gemaakt, ik kon het niet laten ook op andere rechtsgebieden meer kennis op te doen. Door bij diverse advocaten aan te kloppen en te vragen naar opdrachten kon ik overal een kijkje nemen. Zo heb ik kennis gemaakt met het intellectueel eigendomsrecht, een rechtsgebied dat ik tijdens mijn studie niet was tegengekomen, heb ik het algemeen verbintenissenrecht in de praktijk toegepast, het procesrecht en huurrecht nader onderzocht en nog veel meer. Mijn leergierigheid kon niet op, waardoor ik uiteindelijk bij ongelofelijk veel zaken een steentje heb kunnen bijdragen.

Vertrouwd op mijn Duitse taalkennis
Er werd vertrouwd op mijn Duitse taalkennis als native speaker, mijn analyses en conclusies van rechtsvragen werden in processtukken verwerkt en mijn memo’s werden gebruikt bij het opstellen van een advies richting de cliënt. Op die manier voelde ik mij echt gewaardeerd en kon ik goed de impact zien die mijn werk in de praktijk had.

Waar ik in het begin schuwde voor een dergelijk groot kantoor, Boels Zanders is het grootste kantoor in het zuiden van Nederland, merkte ik al snel dat het kantoor ‘kleiner aanvoelde’ dan het daadwerkelijk is.

Ik voelde me op mijn plek
Ondanks dat ik nagenoeg iedere week nieuwe medewerkers van andere vestigingen leerde kennen voelde ik me al snel goed op mijn plek. Dit kwam mede doordat er iedere dag samen werd geluncht en op vrijdag zelfs buiten de deur, door de wekelijkse borrels en door de sfeer op kantoor. Het was altijd mogelijk een praatje te maken bij het koffiezetapparaat of in de lift, bij eenieder (van stagiaire tot partner) kon men binnenlopen voor vragen of op zoek naar opdrachten en iedereen was zeer behulpzaam. Al met al heb ik zeer genoten van mijn stage bij Boels Zanders Advocaten. Een echte aanrader voor iedere beginnende jurist en zoekende student.

Maike Schütz

Meer informatie:
Voor meer informatie over een student-stage lopen bij Boels Zanders kun je terecht op onze pagina voor studenten.