U bent professioneel adviseur van ondernemers. U verzorgt bijvoorbeeld de boekhouding en belastingaangiften van uw klanten. Op enig moment komt uw klant in de problemen. Facturen en belastingaanslagen worden onbetaald gelaten. De aanmaningen stapelen zich op. De kans is aanwezig dat u al een faillissement ziet aankomen en uw klant hiervoor al heeft gewaarschuwd.
Vervolgens vraagt uw klant u om nog enkele gunsten, zoals het bijwerken van de administratie. Maar wie betaalt dat vervolgens? De kans is namelijk groot dat de onderneming failliet gaat en dat u met de factuur blijft zitten. De factuur kan wel worden ingediend bij de curator, maar vaak is de boedel niet toereikend om deze te voldoen.
De curator vraagt u daarna om de administratie te overhandigen. Uw laatste facturen zijn echter niet betaald. Het kost u tijd en energie om de gevraagde gegevens te verstrekken. Kunt u dan eerst betaling vragen van de openstaande facturen? Of moet u juist meewerken aan het verzoek van de curator? Het zijn vragen waarmee u te maken kunt krijgen als uw klant failliet gaat.
In onze praktijk maken wij regelmatig mee dat we om ‘vijf over twaalf’ bij dossiers worden betrokken. Dan zijn de opties beperkt en dient er meestal onmiddellijk faillissement worden aangevraagd. In een ideale wereld worden wij bij ‘probleemdossiers’ betrokken indien er nog een overlevingskans is. De kans op een doorstart van de eigen onderneming wordt op deze wijze ook vergroot.
Door het op tijd inschakelen van juridische bijstand kan bijvoorbeeld worden onderzocht of herstructurering een oplossing is. Een adviseur doet er verstandig aan om in geval van financiële problematiek zo snel mogelijk het gesprek aan te gaan met de klant. Als de onderneming moet worden gered dan is het raadzaam om advies in te winnen bij een specialist. Als er tijdig de juiste hulp wordt ingeschakeld, kan de schade in veel gevallen beperkt blijven.
Onze advocaten insolventie en herstructurering staan u graag met raad en daad bij.