Bedrijfsbeëindiging

Stel u besluit te stoppen met uw bedrijf. Als u uw onderneming niet verkoopt, dan zal deze moeten worden beëindigd. Maar hoe werkt bedrijfsbeëindiging en waar moet u als ondernemer op letten?

De juiste wijze van beëindiging hangt af van verschillende factoren. Denk aan de rechtsvorm waarin uw onderneming is ondergebracht: er gelden verschillende regels voor het beëindigen van een besloten vennootschap (BV), een vennootschap onder firma of een eenmanszaak. Denk ook aan de aard van uw onderneming: wellicht is aan uw bedrijf bijvoorbeeld een vergunning verstrekt waar u rekening mee moet houden. Een andere relevante factor is veelal de omvang van een onderneming: bij grotere ondernemingen spelen doorgaans grotere belangen, bijvoorbeeld als er personeel in dienst is.

U wilt voorkomen dat u uw zaken met de Belastingdienst niet goed afwikkelt. Evenmin zit u na de beëindiging van uw bedrijf te wachten op ‘vergeten’ schuldeisers en geschillen met werknemers. Bij een bedrijfsbeëindiging geldt dan ook ‘een goede voorbereiding is het halve werk’. Daarom is het belangrijk dat u eerst begint met het in kaart brengen van de gevolgen van de bedrijfsbeëindiging. Waar moet u zoal aan denken?

  • Welke financiële consequenties heeft de beëindiging? Mogelijk ziet u daarom wel (tijdelijk) af van uw keuze of moet u nadenken over een alternatief.
  • Wie moet ik informeren? Denk aan instanties zoals de Belastingdienst en uw uitschrijving bij de Kamer van Koophandel, maar ook uw klanten, leveranciers en natuurlijk uw personeel.
  • Wat zijn de gevolgen voor mijn personeel? Er kan sprake zijn van bedrijfseconomische omstandigheden die nopen tot ontslag of mogelijkheden om uw personeel met een ontslagregeling te laten vertrekken.
  • Welke stukken ontbreken nog in mijn administratie en moet ik deze nog bijwerken? U zult niet alleen ervoor moeten zorgen dat uw administratie op orde is, maar mogelijk ook nog achterstallige jaarrekeningen moeten deponeren. Stel uzelf ook de vraag wie de administratie gaat bewaren en waar deze wordt opgeslagen.
  • Wat is mijn footprint op het internet? U moet uw website offline halen en (oude) contactgegevens verwijderen.

Kortom, een besluit tot bedrijfsbeëindiging brengt nogal wat vragen met zich mee. Een goed advies en een gedegen begeleiding zijn dan ook van belang. Onze specialisten hebben ruime ervaring met bedrijfsbeëindigingen en kunnen de vaak uiteenlopende vragen snel beantwoorden.

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
team Insolventie & herstructurering.

Naar de contactpagina