Skip to main content

Na een rumoerige aanloopperiode is het binnenkort zo ver: het Verenigd Koninkrijk (VK) zal de Europese Unie (EU) op 31 januari 2020 verlaten. Daarna hebben de EU en het VK tot 1 januari 2021 de tijd om afspraken te maken over hun nieuwe handelsrelaties. Deze overgangsfase kan optioneel verlengd worden met 2x één jaar.

Overgangsfase
De overgangsfase biedt de EU en het VK de ruimte om nieuwe afspraken te maken over onder welke voorwaarden ondernemers zaken kunnen doen met het VK. Afspraken die ook juridische consequenties hebben voor bijvoorbeeld contracten, privacy, intellectueel eigendom, arbeidsrecht en de erkenning van keurmerken en certificaten.

Al deze nieuwe afspraken moeten wederom worden goedgekeurd door de EUR-landen, het Britse parlement en het Europese parlement. Mocht dat niet lukken voor het einde van de gestelde overgangsperiode, dan is er alsnog sprake van een ‘no deal-Brexit’. In dat geval dient te worden teruggevallen op het internationaal privaatrecht.

Boels Zanders Brexit pagina
Boels Zanders introduceert, mede in samenwerking met haar Engelse ADVOC partner Ashfords LLP, een Brexit pagina waar de juridische gevolgen van de toepasselijkheid van het internationaal privaatrecht op het gebied van contracten, privacy, intellectueel eigendom, arbeidsrecht, vestiging van ondernemingen, fusies en overnames, bedrijfsstructuren, compliance en de erkenning van keurmerken en certificaten zijn beschreven. Daarbij baseren wij ons vooralsnog op het scenario van een no deal-Brexit.

De verwachting is dat er de komende tijd, in de overgangsfase, meer duidelijkheid zal ontstaan over ‘deals’ op de diverse deelgebieden. Boels Zanders’ Brexit team houdt deze ontwikkelingen in de gaten, en helpt u graag verder!

Bezoek onze Brexit pagina en volg Boels Zanders op LinkedIn om op de hoogte te blijven van de belangrijkste ontwikkelingen.