Skip to main content

De ontwikkeling van bijzondere voedingsmiddelen staat niet stil. Recentelijk is in Singapore als eerste land ter wereld toestemming gegeven voor het op de markt brengen van kweekvlees. De ontwikkeling van kweekvlees, ook wel ‘clean meat’ genoemd is al geruime tijd op gang. Al eerder schreven wij een artikel over de juridische complicaties van het op de markt brengen van een nieuw voedingsmiddel.

Wat is kweekvlees ook al weer?

Kweekvlees lijkt een gezond en duurzaam alternatief voor ‘gewoon’ vlees. Het product wordt gekweekt in een laboratorium en heeft dezelfde kenmerken en structuur als vlees. Een groot verschil is dat voor de consumptie van het kweekvlees geen dieren hoeven te worden gedood. Wereldwijd is het product nog niet op de markt gebracht. Dit houdt verband met de toelatingseisen op onder andere de Europese markt van nieuwe voedingsmiddelen. Een product moet voldoen aan alle geldende kwaliteitseisen. Vastgesteld moet zijn dat het geen schade zal toebrengen aan de gezondheid van consumenten.

Gekweekte kipnuggets in Singapore

In Singapore zijn ze nu al zover. Dit zal het eerste land ter wereld zijn waar toestemming is gegeven voor de commerciële productie van kweekvlees. Het uit San Francisco afkomstige bedrijf Eat Just (op dit moment vooral bekend van het plantaardige ei) wil op korte termijn in Singapore beginnen met de productie van kipnuggets op basis van in een lab gekweekt kippenvlees.

Eat Just gaat het vlees ‘kweken’ in een bioreactor, waarmee kleine cellen die afkomstig zijn van een levende kip kunnen uitgroeien tot kippenvlees. De  voedselveiligheidsautoriteit van Singapore (Singapore Food Agency) heeft het bedrijf toestemming gegeven voor de verkoop van het gekweekte vlees. Het kweekvlees voldoet aan alle standaarden. Volgens de Singapore Food Agency is het product van Eat Just voldoende veilig en stabiel, om voor consumptie te worden geproduceerd.

Het bedrijf noemde het een “doorbraak voor de wereldwijde voedingsindustrie” en hoopt dat andere landen nu snel volgen met goedkeuring.

Kweekvlees ook in Europa?

De goedkeuring in Singapore lijkt een belangrijke stap voor de kweekvleesindustrie. Wellicht dat meer landen wereldwijd de stap zetten en de productie en het op de markt brengen toestaan. Tot op heden is er nog geen concrete aanleiding dat het ook in Europa op de markt zal worden toegestaan.

Meer informatie

Wilt u nou meer weten over de regelgeving met betrekking tot de productie of de verkoop van Novel Foods? Neem dan contact op met Merel Lentjes of een van de andere advocaten van het team Food & Agri. Zij kunnen u meer vertellen over de juridische ontwikkelingen op dit gebied en over de ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie in algemene zin.

December 2020