Skip to main content

Op 4 mei 2020 berichtte wij u  over privacy en koortsmetingen op de werkvloer. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft op 8 mei 2020 haar standpunt inzake het meten van de temperatuur van een werknemer door een werkgever genuanceerd.

Waar de AP eerst aangaf dat de temperatuur van eigen medewerkers of die van leveranciers niet mocht worden gemeten door (of op verzoek van) de werkgever (zie het nieuwsbericht van 24 april 2020) kan dat nu wel. De reden daarvoor is dat ook de AP nu onderkent dat het enkel meten van temperatuur geen verwerkingshandeling in de zin van de AVG is. Voor toepasselijkheid van de AVG is dit wel vereist.

Een werkgever die alleen de temperatuur afleest op een thermometer, handelt niet in strijd met de AVG. Het aflezen valt namelijk op zichzelf niet onder de bescherming van de AVG. Het is een werkgever daarom toegestaan werknemers, bezoekers of klanten te vragen hun eigen temperatuur op te meten. Vervolgens mag de werkgever de temperatuur aflezen.

Zodra werkgever deze meetgegevens bewaart, doorgeeft of registreert is er wel sprake van een verwerkingshandeling en wordt in strijd met de AVG gehandeld. Dit geldt ook voor andere automatische verwerkingssystemen zoals poortjes die openen bij groen licht.

Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met een van de advocaten van team Arbeidsrecht. Wij houden u op de hoogte van alle ontwikkelingen in het Arbeidsrecht via onze landingspagina en Arbeidsrecht LinkedIn pagina.

15 mei 2020