Skip to main content

Al eerder verscheen op onze website een artikel over de Wet Oneerlijke Handelspraktijken (Wet OHP). Op 11 februari 2021 heeft de Tweede Kamer ingestemd met deze Wet OHP. Inmiddels is de Wet OHP ook door de Eerste Kamer aangenomen en is vanaf 1 november 2021 in werking getreden.

Inwerkingtreding Wet Oneerlijke Handelspraktijken landbouw- en voedselvoorzieningsketen

De Wet OHP is een implementatie van Richtlijn (EU) 2019/633 (Richtlijn) inzake oneerlijke handelspraktijken in de landbouw- en voedselvoorzieningsketen. De Wet OHP beoogd de onderhandelingspositie van boeren, vissers en tuinders te versterken om zo de druk die grote marktpartijen uitoefenen te doen afzwakken. Bovendien heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vanaf nu de bevoegdheid om oneerlijke handelspraktijken te beboeten. Daarnaast start vanaf 1 januari 2022 een geschillencommissie die geschillen tussen individuele leveranciers en afnemers gaat behandelen. De geschillencommissie is bevoegd een bindende uitspraak te doen en kent daarbij een vergoeding van schade en eventuele gemiste inkomsten toe. Door middel van deze wet wordt de positie van de boer in de keten verstrekt.

Meer informatie?

Heeft u vragen over oneerlijke handelspraktijken of wilt u hierover meer informatie? Neem dan contact op met Merel Lentjes of een van de advocaten van Team Food en Agri. Zij zijn u graag van dienst.

 

 

 

November 2021