Skip to main content

Onlangs is Microsoft op de vingers getikt door de Autoriteit Persoonsgegevens (“AP”)  wegens het in strijd is met de wet verwerken van gegevens via Windows 10. Maar welke gegevens verzamelt Microsoft precies via Windows 10? Waarom worden deze gegevens verzameld? En waarom wordt een dergelijke gegevensverwerking als onrechtmatig beschouwd?

De gegevensverwerking betreft zogenaamde telemetriegegevens: gegevens over prestatie en gebruik van verschillende functies van Microsoft. Hierbij kan gedacht worden aan gegevens over software (zoals Windows 10) en het gebruik daarvan, of gegevens over apps. Volgens de AP maakt Microsoft als het ware non-stop foto’s van het computergedrag van Windowsgebruikers en stuurt dit naar zichzelf.

Microsoft verzamelt de gegevens voor verschillende doelen. Allereerst kunnen ze op die manier fouten in hun systemen en apps oplossen en hun producten en diensten verbeteren. Daarnaast worden de gegevens gebruikt om apparaten up-to-date en veilig te houden. Doelen die in beginsel zijn toegestaan. Het doel waar de AP echter moeite mee heeft, is het gebruiken van gegevens voor het personaliseren van advertenties voor Microsoftproducten.

Om de gegevens te mogen verwerken heeft Microsoft een grondslag nodig. Microsoft verwerkt gegevens op dit moment op grond van toestemming van de gebruikers. Voorwaarde voor een rechtsgeldige toestemming is dat gebruikers goed zijn geïnformeerd en dat ze weten waar ze toestemming voor geven. Hier zit de kern van het probleem, want de informatie die Microsoft geeft over de keuzemogelijkheden die gebruikers hebben, schiet volgens de AP tekort, waardoor transparantie ontbreekt. Op het moment dat een gebruiker niets aan de standaardprivacyinstellingen verandert, staat nu automatisch aangevinkt dat Microsoft gegevens ‘volledig’ mag verzamelen en deze mag gebruiken voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties en aanbevelingen. Hiermee is de verkregen toestemming van Microsoft niet ondubbelzinnig en kan deze niet als rechtsgeldige grondslag gelden.

Microsoft heeft aangegeven de overtreding te willen beëindigen, waartoe zij van de AP ook de kans krijgt. Indien de AP de maatregelen van Microsoft uiteindelijk niet afdoende vindt, dan kan de AP een dwangsom instellen.

Voor het volledig nieuwsbericht van de AP met bijbehorend onderzoek, klik hier.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Wilt u meer informatie omtrent privacy? Neem dan contact op met Sharinne Ibrahim of met een van onze andere privacy-specialisten. Zij zijn u graag van dienst.