De AP controleert actief het privacybeleid bij zorginstellingen

Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) valt sinds gisteren te lezen dat de AP bij 53 organisaties het privacybeleid heeft opgevraagd. Het gaat onder meer om bloedbanken, IVF-klinieken en gemeentelijke politieke partijen.

De AP zal vervolgens controleren of het beleid van deze organisaties voldoet aan de eisen die in de AVG aan een privacybeleid worden gesteld. Zo moet bijvoorbeeld helder zijn welke categorieën persoonsgegevens worden verwerkt, met welk doel, hoe de gegevens worden beveiligd, welke rechten betrokkenen hebben en hoe zij die rechten kunnen uitoefenen. Hebben de organisaties geen beleid dat voldoet aan de gestelde eisen, dan overtreden zij de wet. Op de website geeft de AP aan dat zij zo nodig zal handhaven bij overtredingen.

Gelet op deze actieve controle van de AP adviseren wij u om voor uw eigen organisatie na te gaan of uw organisatie reeds beschikt over een AVG proof privacybeleid. Oftewel een gegevensbeschermingsbeleid waarin is vastgelegd met welk doel persoonsgegevens worden verwerkt, hoelang de gegevens worden bewaard en hoe de gegevens worden beveiligd.

Een privacybeleid is overigens iets anders dan een privacyverklaring. Alle organisaties die persoonsgegevens verwerken, moeten mensen heldere informatie geven over de persoonsgegevens die zij verwerken en voor welk(e) doel(en) zij deze gegevens verwerken. De meest aangewezen manier hiervoor is het opstellen van een online privacyverklaring.

Meer informatie?

Heeft uw organisatie nog geen privacybeleid of privacyverklaring? Neem dan contact op met team Privacy of team Zorg. Wij zijn u graag behulpzaam bij het opstellen van deze voor uw organisatie belangrijke documenten.

424 
Ik help u graag verder
Sharinne Ibrahim
Advocaat
Meest gelezen
  • ‘Kopietje paspoort’
  • ‘Oude’ pandeigenaren versus nieuw...
  • “Als lekkerste getest” niet...
  • “Detachering” leerling is verwijdering
  • (Tucht)procedures en wijziging Wet BIG: meer...

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Wanneer u een website bezoekt, kan het informatie in uw browser opslaan of ophalen, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier uw persoonlijke Cookie Services.

Deze cookies zijn nodig om de website te laten functioneren en kunnen niet worden uitgeschakeld in onze systemen.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Omwille van de prestaties gebruiken we Cloudflare als een CDN-netwerk. Hiermee wordt een cookie "__cfduid" opgeslagen om beveiligingsinstellingen per client toe te passen. Deze cookie is strikt noodzakelijk voor de beveiligingsfuncties van Cloudflare en kan niet worden uitgeschakeld.
  • __cfduid

Geen toestemming
Wel toestemming