Skip to main content

Sinds 1 juli mogen supermarkten en slijterijen niet langer meer dan 25 procent korting geven op alcoholische producten. Dat staat in de nieuwe Alcoholwet die de huidige Drank- en Horecawet vervangt. De nieuwe regels zijn gemaakt om het gebruik van alcohol door jongeren te voorkomen en problematisch alcoholgebruik tegen te gaan.

Wat is er veranderd?

Door de nieuwe wet zijn stuntaanbiedingen, zoals “twee halen, één betalen” niet meer mogelijk. Daarnaast geldt de maximale korting ook bij het geven van een gratis product, zoals een glas, of bij het geven van extra inhoud van een product. De horeca wordt uitgezonderd in de nieuwe regelgeving. De nieuwe regels gelden alleen voor ‘gebruik elders dan ter plaatse’. Happy hours in cafés mogen gewoon. Enkele jaren geleden kregen gemeenten wel de mogelijkheid om dit te verbieden.

Er gelden straks ook extra maatregelen voor de online verkoop van alcohol. Webshops moeten de leeftijd van kopers nagaan met een controlevraag tijdens het bestelproces. Vervolgens wordt bij de bezorging de leeftijd gecontroleerd aan de hand van een identiteitsbewijs. De alcohol mag niet bezorgd worden aan een minderjarige of bij de buren. Ook verkopers die gebruikmaken van een bezorgdienst, blijven verantwoordelijk voor naleving van de leeftijdsgrens. De inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (“NVWA”) krijgen de nieuwe bevoegdheid om zich voor te doen als minderjarige bij het kopen van alcohol via internet.

Boetes

 Afhankelijk van de ernst van de overtreding legt de NVWA een schriftelijke waarschuwing of een bestuurlijke boete op. Boetes voor het overtreden van de wet variëren van 1360 tot 5440 euro. De exacte hoogte is onder meer afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de frequentie waarmee een bedrijf de fout in gaat. Bij overtreding van het verbod op prijsacties kan de NVWA ook een last onder dwangsom opleggen om de actie te stoppen.

Meer informatie

Heeft u hierover vragen of wilt u meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met Merel Lentjes of één van onze advocaten van Team Food & Agri.