Skip to main content

Stichting Giving Back begeleidt al 20 jaar scholieren en studenten voor wie studeren geen vanzelfsprekendheid is met Talent Mentoring

Programma’s. Deze jongeren, veelal met een cross-culturele achtergrond, missen rolmodellen in hun directe omgeving en een relevant netwerk. Giving Back brengt hen in contact met mensen (en organisaties) die een voorbeeld zijn en hen als mentor inspireren als het gaat om studiekeuze bijvoorbeeld. Hun missie: samen met partnerorganisaties, scholen en vrijwilligers een bijdrage te leveren aan het vergroten van diversiteit in de top van het bedrijfsleven en de overheid.

Vliegende start
In Eindhoven zijn inmiddels 2 scholen aangesloten voor deelname aan het scholierenprogramma van Giving Back. Met 7 scholieren van het Van Maerlantlyceum en 3 scholieren van Helder HAVO/VWO is dit met recht een vliegende start te noemen. Voor 2019-2020 hebben de eerste scholen ook al interesse getoond en ook komen uit Eindhoven al 20 mentoren. Xander Wynands, die namens Boels Zanders in de stadscommissie Eindhoven van Giving Back zitting heeft: “Dat is al een eerste grote stap die we gezet hebben waar we erg trots op zijn!”

Het doel

De scholieren die voor het programma geselecteerd zijn volgen een activiteitenprogramma aan dat bestaat uit verplichte workshops en lokale events zoals bedrijfsbezoeken. Daarnaast zullen zij een jaar lang zo’n 4 uur per maand door de aan hen toegewezen mentor begeleid worden. Doel is dat aan het einde van het jaar, als de scholier voor het examen staat en daarna gaat studeren (vaak als eerste in zijn of haar omgeving in Nederland) dit doet met een flinke dosis zelfvertrouwen, een verbreed wereldbeeld en meer duiding in de voor hem of haar juiste studie passend bij het talent en de ambitie van de scholier.

Om te beginnen: teambuilding

Op 10 november jongstleden ging het Giving Back programma van start in Eindhoven. En dit gebeurde bepaald niet in stilte. Het programma begon met een teambuildingsweekend, een verplicht onderdeel van het programma voor iedereen: zowel de mentoren als de mentees. Zoals het woord al zegt: daar werd de basis gelegd voor een stevig fundament tussen mentor en mentee. Er was ook ruime gelegenheid om de overige mentoren en de Giving Back organisatie te leren kennen. Het teambuildingsweekend was volledig verzorgd en dankzij sponsoren kosteloos voor de deelnemers.

Op zaterdag kwamen in alle vroegte alle mentoren en mentees samen voor een leerzaam maar vooral leuk en inspirerend weekend. Er was onder meer een marshmellow-challenge, buitenactiviteiten, een boksworkshop/mindfulness cursus en voor de mentees nog een workshop persoonlijk leiderschap op de zondag.

Kortom: een intensief maar zeer geslaagd weekend wat de toon heeft gezet voor een succesvol traject tussen mentoren en mentees.