Skip to main content

Terwijl ik nadenk over alles dat ik heb meegemaakt en heb geleerd als studentstagiaire bij Boels Zanders advocaten, besef ik me hoe snel de afgelopen acht weken wel niet voorbij zijn gegaan. Ik ben intussen alweer begonnen aan mijn laatste stageweek en dat terwijl ik me mijn eerste stagedag nog herinner als de dag van gisteren. De tijd is echt omgevlogen!

Terug naar die eerste stagedag, waarbij ik stiekem op was van de zenuwen. De treinreis van Nijmegen naar Tegelen leek nog nooit zo lang te duren en mijn gedachten sloegen op hol. Was mijn kleding wel netjes genoeg? Beschikte ik eigenlijk wel over voldoende juridische kennis en vaardigheden? Bij aankomst op kantoor voelde ik me gelukkig al snel op mijn gemak; ik werd meteen gewezen op de plek van het koffiezetapparaat, wat volgens mijn stagebegeleider immers het belangrijkste was om te weten.

Na een voorstelrondje kon ik beginnen! De eerste opdracht kwam binnen, mijn collega studentstagiaires hielpen me een beetje op weg en zo had ik plots mijn eerste eigen ‘memo’ geschreven. Wanneer ik deze memo nu teruglees, valt mij een duidelijk verschil op met mijn recentelijk geschreven memo’s qua schrijfstijl, beknoptheid en onderbouwing. Het feit dat ik dat nu, acht weken later, ontwikkeling kan zien in mijn eigen geschreven stukken, duidt er denk ik op dat ik een hoop heb geleerd gedurende deze stage.

Het leukste van mijn stagetijd vind ik toch wel de diversiteit die ik heb ervaren. De ene week zat ik vrijwel iedere dag braaf achter mijn laptop, juridische kwesties uit te pluizen en om te zetten in memo’s of opzetjes te maken voor artikelen voor de website. De andere week werd ik meegenomen naar een interessante zitting bij de voorzieningenrechter en woonde ik een specialisatiebijeenkomst op het kantoor in Maastricht bij. Weer een andere week bezocht ik een cliënt en hielp ik om alle administratie bij een failliete onderneming op te halen. Door deze afwisseling in bezigheden bleef de stage week na week dynamisch en vernieuwend.

Deze diversiteit heb ik niet alleen ondervonden in de invulling van mijn weken, dit kwam tevens naar voren in de diversiteit van de opdrachten die ik kreeg. Als algemene studentstagiaire heb ik van verscheidene rechtsgebieden mogen proeven. Ik ben dan ook blij dat mijn stage ‘algemeen’ was, hierdoor kan ik meer weloverwogen voor een master kiezen en ervaar ik deze stage als een zeer waardevolle toevoeging aan mijn bachelor Nederlands recht.
De stage is absoluut een verrijking voor mijn studententijd. Na drie jaar ‘theorie’ op de universiteit, heb ik de afgelopen acht weken kennis kunnen maken met de praktijk en hierbij tevens veel kunnen leren op juridisch vlak. Daarnaast heb ik mijn netwerk kunnen uitbreiden wat voor de toekomst tevens waardevol kan zijn. Bedankt Boels Zanders Advocaten, voor deze leuke en leerzame tijd!