Skip to main content

Op 3 december 2018 gaat de Geoblocking Verordening van kracht. Vanaf dat moment is het verboden voor webwinkels om klanten (consumenten en ondernemingen) uit EU-landen te discrimineren op basis van nationaliteit, woon- of vestigingsplaats. Wat betekent dit verbod voor uw webwinkel?

Wat is geoblocking?
Geoblocking is het discrimineren van klanten op basis van hun geografische locatie. Door middel van geoblocking kan aan klanten uit bepaalde EU-landen de toegang tot een webwinkel worden ontzegd. In andere gevallen worden klanten automatisch omgeleid naar een versie van de website voor zijn eigen land of naar een internationale website, waar veelal hogere prijzen of andere voorwaarden worden gehanteerd. Op dit moment maakt meer dan de helft van de webwinkels in de EU gebruik van geoblocking.

Wat wordt verboden?
Vanaf 3 december 2018 dienen webwinkels alle klanten uit EU-landen gelijk te behandelen. Er mag geen onderscheid meer worden gemaakt tussen lokale en buitenlandse klanten. Buitenlandse klanten mogen bijvoorbeeld niet langer worden geweerd of automatisch worden omgeleid naar een andere versie van de website.

Voor welke producten geldt de Geoblocking Verordening?
De Geoblocking Verordening geldt niet voor alle producten. Het verbod op geoblocking is van toepassing bij de verkoop van fysieke goederen, elektronische (online) diensten en diensten die ter plekke worden verleend, zoals autoverhuur, sportevenementen, hotelaccommodaties en tickets voor concerten. Het verbod geldt vooralsnog niet voor auteursrechtelijk beschermde producten, zoals muziek, films en e-books. Mogelijk wordt het toepassingsbereik van de Geoblocking Verordening in de toekomst nog verder uitgebreid.

 Wat betekent het verbod voor uw webwinkel?
Ter voorbereiding op de Geoblocking Verordening raden wij u aan de volgende punten te controleren en, indien nodig, aan te passen:

  • Website
    Webwinkels mogen klanten niet langer weigeren op basis van hun nationaliteit, woon- of vestigingsplaats. Ook mogen klanten niet automatisch worden omgeleid naar een andere versie van de website, tenzij hiervoor expliciete toestemming van de klant is verkregen. Toestemming kan bijvoorbeeld worden gevraagd door middel van een pop-up venster. Klanten moeten echter de mogelijkheid hebben om op eenvoudige wijze terug te keren naar de (versie van de) website die zij in eerste instantie wilde bezoeken.
  • Algemene voorwaarden
    Webwinkels hebben de vrijheid om verschillende voorwaarden en prijzen te hanteren, mits alle Europese klanten dezelfde toegangsmogelijkheden hebben tot de inhoud van de webwinkel.
  • Betaalmethodes
    Webwinkels mogen zelf kiezen welke betaalmethodes worden aangeboden. De vervolgens door de klant gekozen betaalmethode mag niet worden geweigerd op basis van de geografische locatie van de klant.
  • Bezorgbeleid
    Het bezorgbeleid van een webwinkel dient voor alle Europese klanten gelijk te zijn. Dit betekent niet dat webwinkels op grond van de Geoblocking Verordening verplicht zijn in alle Europese landen fysieke goederen te leveren. Een webwinkel hoeft bijvoorbeeld niet mee te werken aan levering van fysieke goederen aan klanten in andere EU-landen, indien de webwinkel alleen levering in Nederland faciliteert.

Wilt u meer weten over het verbod op geoblocking?
Neem dan contact op met Milou Segers. U kunt uiteraard ook contact opnemen met een van de andere advocaten van ons team Legal Compliance & Toezicht.

November 2018