Skip to main content

Het Europese Hof van Justitie heeft op 14 juni 2017 geoordeeld dat plantaardige producten niet verkocht mogen worden onder de namen van zuivelproducten. Deze namen zijn enkel voorbehouden aan producten waarvan ‘melk’ een ingrediënt is. Het hof oordeelde dat ‘melk’ een product is dat afkomstig is van de melkklieren van een dier. Hiermee sluit het Hof zuiver plantaardige producten uit van het gebruik van namen als ‘melk’, ‘boter’, ‘room’ en ‘kaas’.  Sojamelk, tofuboter en vega-kaas zijn dus niet meer toegestaan.

Het Hof kwam tot deze uitspraak nadat een Duitse rechter een prejudiciële vraag had gesteld. De Duitse rechter moest oordelen in een zaak waarin de benamingen van plantaardige producten ter discussie werden gesteld.

Deze zaak was aangespannen tegen TofuTown, een promotor en distributeur van vegetarische en veganistische producten. TofuTown bracht zuiver plantaardige producten op de markt onder namen zoals de ‘Soyatoo Tofubutter’, ‘Pflanzenkäse’, ‘Veggie-Cheese’. De Duitse vereniging Verband Sozialer Wettbewerb (SVB),  die onder andere als taak heeft om oneerlijke concurrentie te bestrijden, betwijfelde of de namen van deze producten waren toegestaan.

Het Hof is van oordeel dat bij een ruime uitleg van het gebruik van zuivelproductnamen, verwarringsgevaar kan ontstaan bij de consument. Het wijzen op de plantaardige oorsprong op het etiket van een product, brengt hier geen verandering in.

Vertrouwde namen als kokosmelk, cacaoboter en pindakaas zijn wel nog toegestaan. De benamingen van deze producten zijn door traditioneel gebruik voldoende duidelijk voor de consument of omschrijven enkel een kenmerkend ingrediënt van het product. Dergelijke benamingen zijn reeds uitgezonderd op een aparte lijst van de Europese Commissie.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met een van onze IE, IT, Media- & Reclamerecht advocaten.